Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete werd met het LEADER-project 'Houtkanten: natuurlijk kapitaal voor landbouw, natuur en landschap' voorgedragen door het Vlaams Ruraal Netwerk als Vlaamse inzending voor de Rural Inspiration Awards, een prestigieuze Europese landschapsprijs. Het project wil een geïntegreerde visie ontwikkelen op houtkanten, een ondergewaardeerd element in ons landschap.

Cursus hakhoutbeheer voor landbouwers

Houtkanten zijn stroken bomen en struiken die ongeveer om de 10 jaar afgezet worden. Zo blijven deze kanten dicht en structuurrijk en bieden ze beschuttingsmogelijkheden en voedsel voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Jan De Haes, gedeputeerde van Milieu en Natuur van de provincie Antwerpen licht het belang toe: "Houtkanten zijn waardevolle ecosystemen die verschillende plant- en diersoorten herbergen, ze zijn bovendien van belang om versnipperde natuurgebieden met elkaar te verbinden. Onder andere vleermuizen maken dankbaar gebruik van deze structuren in het landschap om zich te oriënteren."

LEADER-project 'Houtkanten: natuurlijk kapitaal voor landbouw, natuur en landschap'

In het genomineerde project ging Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete in twee Kempense pilootgemeenten, Kasterlee en Olen, aan de slag om samen met alle stakeholders – het gemeentebestuur, de vergunningverlenende overheden zoals Agentschap Natuur en Bos en Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Landmaatschappij, natuurbeschermers... maar vooral ook de betrokken landbouwers zelf – om een geïntegreerde visie te ontwikkelen op het houtkantenlandschap in de verschillende deelgebieden.

Daarbij werd zowel rekening gehouden met de landschappelijke en ecologische kwaliteiten, de impact op het klimaat (als CO2-opslag), praktische aspecten in de bedrijfsvoering zoals schaduw en bladval, de valorisatie ervan als CO2-neutrale biomassa, etc. Het is net deze integrale aanpak die de jury duidelijk wist te bekoren.

Het LEADER-project 'Houtkanten: natuurlijk kapitaal voor landbouw, landschap en natuur' past binnen een ruimer programma rond de ontwikkeling van het Loket Onderhoud Buitengebied van de provincie Antwerpen en de Regionale Landschappen waarbij de hele keten van duurzaam onderhoud van het buitengebied – van adviesvragen over inventarisatie, beheerplanning, uitvoering en monitoring – via een digitaal platform zal verlopen, om een goed beheer te kunnen garanderen en efficiëntiewinst te boeken.

Rural Inspiration Awards

De Rural Inspiration Awards is een Europese landschapsprijs die voor de allereerste keer wordt ingericht door het European Network for Rural Development van de Europese Commissie.

Er zijn prijzen te verdienen in vier categorieën alsook een publieksprijs. Het houtkantenproject van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete werd genomineerd in de categorie 'milieu en klimaat'. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats op het NetworX congres van het European Network for Rural Development op 11 en 12 april in Brussel.